Jak powstaje czekolada?

Czekoladę znają chyba wszyscy na świecie. Już Olmekowie pochodzący z  Ameryki Środkowej zaczęli uprawiać kasztanowce. Mieli do tego idealne warunki klimatyczne czyli duża wilgotność, ciepło a także zacienienie lasów.

Po upadki Olmeków również Majowie zaczęli lubować się w kakaowcach. Uprawiali oni je a następnie z nich owoce. Te poddawano fermentacji, prażeniu, a następnie były mielone. Z powstałego proszku, który mieszany był z wodą, miodem, mąką kukurydzianą oraz chili powstawał napój o nazwie  xocolatl. Był on przeznaczony dla wybitnych mieszkańców: królów, arystokratów oraz innych uczestników obrzędów religijnych.  Jak widać traktowali czekoladę z najwyższą czcią, pito ją podczas uroczystości zaręczynowych, świętych rytuałów.  To właśnie Majom zawdzięczamy wynalezienie czekolady z pianką. Uzyskiwali ją dzięki przelewaniu płynu z jednego naczynia do drugiego.  Ewentualnie mieszano ją  patyczkiem w dzbanku który zakończony był długą wąską szyjką, której zadanie było zapobieganie wylewaniu.  Czekoladę w tej postaci spożywano na zimno jak i na gorąco.

Po Majach czekoladą zainteresowali się Aztekowie.  U nich pojawiły się jednak pewne wariacje na temat czekolady. Dodawano do niej wanilię, paprykę, bądź suszone płatki kwiatów, których zadaniem była zmiana kolor czekolady.  Aztekowie traktowali czekoladę jako swoją monetę obiegową. Mało kto mógł sobie pozwolić na picie czekolady.  Dzienne wynagrodzenie targarza czy niewolnika kosztowało sto ziaren kakaowca. Z kolei mięso na obiad na przykład królika można było kupić już za dziesięć ziaren.
Współczesna czekolada powstaje z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego czyli masła a także ze środków słodzących oraz innych dodatków.  Istnieje specjalna unijna dyrektywa mówiąca jaki wyrób można nazwać czekoladą. Według  niej (dyrektywa rn 2000/36/WE) za czekoladę uważa się wyrób otrzymywany  nasion kakaowca oraz cukrów zawierający  nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, a w tym nie mniej niż 14% odtłuszczonej suchej odtłuszczonej masy kakaowej.
Jak powstaje czekolada?

Otóż ziarna kakaowca po zerwaniu poddaje się krótkiej fermentacji w specjalnie do tego przeznaczonych zbiornikach. Następnie się je suszy, oraz praży w wysokiej temperaturze. To dzięki temu procesowi znika kwaśny posmak, a w to miejsce pojawia się przyjemny smak i aromat.  Ziarna już wysuszone kruszy się i pozbawia łusek. Ten cały proces trwa aż uzyska się konsystencję gęstego płynu. Po utwardzeniu powstaje miazga kakaowa, którą po tłoczeniu przerabia się do postaci masła kakaowego.
Obecnie mamy wiele rodzajów czekolad. Najpopularniejsze z nich to:
czekolada gorzka: składająca się  się z masła kakaowego, proszku kakaowego a także cukru Zawiera co najmniej 70% kakao .Przygotowuje się ją z temperaturze 31,1–32,7 °C.

czekolada mleczna – w jej skład dodatkowo wchodzi mleko bądź proszek mleczny. Zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura przygotowywania wynosi 28,9–30,5 °C

czekolada Biała – nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych białych czekoladach jest  tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura tworzenia to  27,9–30,5 °C.

Już wiemy jak powstaje czekolada i jakie są jej najpopularniejsze rodzaje. Teraz pozostaje tylko pójść i rozsmakować się w jej przepysznym smaku.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *